Ce este fentanil, drogul care l-a ucis pe nepotul lui Robert De Niro. De 50 de ori mai puternic decât morfina, din cauza lui au murit Prince și Coolio

Ce este fentanil, drogul care l-a ucis pe nepotul lui Robert De Niro. De 50 de ori mai puternic decât morfina, din cauza lui au murit Prince și Coolio
Mama lui Leandro, Drena de Niro, a spus că fiul său, care avea doar 18 ani, ar fi murit în urma unei supradoze de fentanil sursă foto: profimedia/Facebook
Publicat: 06/07/2023, 19:21

Nepotul marelui actor Robert de Niro, Leandro, ar fi murit în urma unei supradoze de fentanil, un drog de 50 de ori mai puternic decât morfina. Dezvăluirea îi aparține chiar mamei tânărului, Drena De Niro. Fentanil face ravagii în America, unde anul trecut peste 100.000 de persoane au murit în urma unor supradoze. Deși la scară mult mai mică, acest drog extrem de periculos se consumă și în România.

Actorul Robert de Niro trece, zilele acestea, print-o dramă de neimaginat. Nepotul său, Leandro De Niro Rodriguez, în vârstă de numai 18 ani, a fost găsit fără suflare, duminică, în apartamentul său din New York. El era așezat pe un scaun, lângă un praf alb.

Deși medicii legiști nu au dezvăluit cauza oficială a decesului acestuia, mama lui, Drena de Niro (51 de ani), a spus că fiul său ar fi murit în urma unei supradoze de fentanil, relatează Daily Mail.

„Cineva i-a vândut pastile cu fentanil”, a declarat fiica adoptivă a actorului Robert De Niro.

Fentanil este un drog de 50 de ori mai puternic decât morfina, care face numeroase victime în SUA, Canada și în alte state.

Numai anul trecut, peste 100.000 de persoane au căzut victime acestui drog extrem de puternic și periculos.

Celebrii artiști americani Prince și Coolio au murit din cauza unor supradoze de fentanil. Potrivit raportului toxicologic, în corpul lui Prince, concentrația de fentanil era de 67,8 micrograme/litru, în condițiile în care decese s-au înregistrat și cu doza de 58 de micrograme/litru.

În Europa, statisticile referitoare la numărul consumatorilor de fentanil nu sunt deocamdată atât de alarmante.

”Are mai mulți derivați, utilizați atât în medicina umană, cât și în cea veterinară”

Deși în România se eliberează doar cu rețetă securizată. avem și noi consumatori de fentanil, care au ajuns pe mâinile medicilor în urma unei supradoze.

Șefa Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, a explicat, pentru Gândul, cât de periculos poate fi consumul de fentanil.

”Fentanilul este un analgezic, un narcotic, cu o potență de cel puțin 80 de ori mai mare decât cea a morfinei. Are mai mulți derivați care sunt utilizați ca anestezice și analgezice, atât în medicina umană, cât și în cea veterinară. Sunt supuse controlului internațional, ca și o serie de derivați nefarmaceutici. La nivel european, sunt monitorizați încă 36 de derivați de fentanil, în afară de cei 19 care sunt și la noi în tabel și care sunt interziși. Fentanilul este mult mai puternic decât heroina, decât morfina. În toate cazurile când sunt utilizate droguri sau substanțe interzise, efectele sunt dezastruoase, nu doar fizic, ci și psihic„, a explicat șefa Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija.

”Cea mai importantă complicație este stopul respirator”

Radu Țincu, medic primar la Secția de Terapie Intensivă – Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca, a menționat ce complicații pot apărea în urma consumului de fentanil.

„Fiind o substanță opioidă, are o potență foarte mare, putem discuta de o potență de până la 30 – 50 de ori mai mare comparativ cu morfina. Fiind o substanță opioidă, acționează la nivelul receptorilor opioizi din creier, producând această analgezie. Riscul cel mai mare al acestei substanțe este că poate produce dependență. Pe de altă parte, riscul de toxicitate acută este foarte mare, iar cea mai importantă complicație este stopul respirator. Apariția stopului respirator este o complicație care pune viața în pericol și mulți din pacienții care au ajuns la spital cu supradoze de opioide au prezentat această complicație. Sigur, până la stopul respirator, apar și complicațiile asociate deprimării sistemului nervos central cu stare de somnolență, stare de comă, și ele implicând anumite riscuri, cum ar fi, spre exemplu, accidentarea persoanei respective sau vărsătura”, a precizat medicul.

Poate avea urmări fatale în amestec cu alte droguri și cu alcool

Fentanil este o substanță greu de procurat la noi în țară, dar nu imposibil. În România, anul trecut, au fost înregistrate trei cazuri de consum de fentanil. Drogul duce foarte repede la dependență, iar simptomele care apar atunci când se întrerupe utilizarea sunt transpirația, anxietatea, diareea și crampele abdominale.

”Interacțiuni grave pot apărea atunci când fentanilul este amestecat cu alte droguri și cu alcool. Supradoza duce la depresie respiratorie, care este reversibilă prin naloxonă”, a precizat Ramona Dabija.

„În România, nu avem o utilizare pe scară largă a acestei substanțe. Este o substanță greu de procurat. Este un regim special de eliberare a acestor substanțe pe piață, la nivelul spitalului, nu se eliberează decât pe rețetă securizată. Au fost pacienți de-a lungul timpului care au venit cu astfel de supradoze, dar nu este o incidență atât de ridicată ca în Statele Unite”, a spus, la rândul său, medicul Radu Țincu

CITEȘTE ȘI:

La doi ani de la moartea lui Prince, procurorii americani fac anunțul oficial. Care a fost, de fapt, cauza morții marelui artist

Cauza morții lui Coolio a fost făcută publică. Ce au declarat medicii legiști

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Categoria de pensionari români care vor primi pensii mărite la 2.240 lei, de la 1...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Adrian Văncică, după rezultatele de la primul tur al alegerilor prezidențiale: „Bă, da’ am înnebunit...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
Fratele lui Pepe, legătură paranormală cu fiul său mort de 17 ani: 'Am reușit să-mi...
Cum arată CRBL după ce și-a făcut prima operație estetică la față! După divorț, s-a...
Cum va fi vremea de Moș Nicolae. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Trei persoane și-au pierdut viața pe “drumul morții”! Circulația se desfășoară cu dificultate pe DN2/...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Toni Greblă: A rămas definitivă...
Vremea ia o întorsătură neașteptată. Asta mai lipsea
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Andreea Antonescu a ajuns la 42 de kilograme! Cum este viața de mamă singură
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Serviciile secrete ale SUA susțin că riscul unui atac nuclear din partea Rusiei rămâne scăzut